Project Duurzaamheid

zuiniger omgaan met milieu en grondstoffen

Welkom,

Project duurzaamheid in Gouda is een initiatief van 5 ondernemers die naast hun werk in hun vrije tijd een onderneming proberen op te zetten waarbij we ons inzetten om  oplossingen te bedenken voor het hergebruik of duurzamere verwerking van schoenen- en beenmode afval.

Omdat we het project grotendeels zelf financieren en naast de kosten van ontwikkelen van nieuwe verwerkingsmethoden de overige kosten zoals van transport laag willen houden, maken we voor de inzameling gebruik van onze eigen privéauto's en slaan we goederen op in eigen privé- en beschikbaar gestelde ruimten. 

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ons steunen en bijvoorbeeld hun winkel "beschikbaar" stellen als inzamelpunt voor dan wel schoenen en of panty's e.d


Inzameling van schoenen & beenmode afval

We halen wekelijks aan huis (na aanmelding) zakjes en zakken met nog bruikbare- en afvalparen schoenen en beenmode afval op zoals oude panty's (knie-)kousen, footies en alle soorten sokken. Dit doen we op donderdagavond (zuid Holland) en zaterdagochtend (regio's Amsterdam, Utrecht, Gelderland, noord Brabant en Antwerpen) en daarnaast hebben we in steeds meer gemeenten bij particulieren die deelnemen aan ons project kliko's staan waar mensen uit de buurt schoenen en beenmode afval in kunnen doen voor verwerking binnen ons project.

Hergebruik en duurzame verwerking van oude schoenen

U kunt bij ons zowel nog bruikbare paren als afvalparen aanbieden, waarbij we de schoenen uitsorteren in bruikbaar en afval. De bruikbare paren gaan door naar partner Sympany die met de verkoop goede projecten financiert in o.a India en Afrika.          

De paren die niet meer bruikbaar zijn gebruiken we om een rendabele machinale methode op te zetten om schoenen op grote schaal te gaan recyclen. 

Van de schoenen die worden ingezameld worden nu al handmatig veel buiten- en binnenzolen hergebruikt en bijvoorbeeld verwerkt tot gravel en worden ook andere materialen zoals metalen, (schuim-)rubber, hout en kunststof gescheiden van de andere materialen en waar mogelijk hergebruikt of op een duurzamere manier verwerkt.


Hergebruik van versleten en vuile panty's, (knie-)kousen, footies                    en alle soorten sokken

U kunt alle soorten beenmode afval aan ons aanbieden door een zakje aan huis op te laten halen of stof in een van de kliko's in het land te doen. 

Alles is welkom; alle soorten kapotte en oude panty's, (knie-)kousen, footies en alle soorten sokken.

Alle stof kan zo vuil worden aangeboden in een zakje dat u laat ophalen aan huis of stof dat u in een van de kliko's in het land aanbiedt.                Alle ingezamelde stof wordt voordat deze wordt hergebruikt gereinigd met stoom waarbij we minimaal water verbruiken en praktisch geen afvalwater produceren. 

De goede stukken stof van oude panty's, kousen en footies worden opnieuw gebruikt en verwerkt in diverse water- en stoffilters bijvoorbeeld voor plaatsing voor koelroosters van computers, diverse toepassingen in luchtfilters en waterfilters in bassins.                              Binnen afzienbare tijd willen we ook horren gaan maken zodra we een stevige omlijsting ontwikkeld hebben die weinig grondstoffen kost.

Alle soorten sokken worden na reiniging versneden tot vierkante poetslappen voor industriële doeleinden.

Project duurzaam en echt schoon wassen;  reinigingstests met stoom met vuile sokken & panty's 

We vragen mensen afgedankte sokken en panty's ongewassen in een zakje aan te bieden aan ons project. Naast hergebruik van de stof doen we er tests met stoom mee om het principe van reinigen met stoom verder door te ontwikkelen voor de ontwikkeling van een wasmachine die reinigt met stoom, waardoor de was voor het eerst in mensenheugenis écht schoon uit de machine komt omdat nu ook de bacteriën die nu nog overleven ook dood zijn. Bijkomende voordelen zijn dat er nog maar een fractie aan water gebruikt wordt en de machine ook nagenoeg geen afvalwater produceert en wellicht zelfs geen afvoer meer nodig heeft. 

Producten gemaakt van oude stof

We hebben op dit moment nog geen artikelen die we u kunnen tonen. We zijn druk doende met het inzamelen van beenmode afval waarna we de stof op structuur, dikte en kleur gaan sorteren en gaan bekijken of we een gelijkwaardige reeks artikelen hiervan kunnen maken.


Schoenen en beenmode afval aanbieden

U kunt op twee manieren oude schoenen en beenmode afval aan ons aanbieden;

  1. In een van de kliko's of pantyboxen in het land doen, adressen vind u HIER
  2. Of een zak(je) aanmelden voor inzameling aan huis; naar de PAGINA